Januari 2012 - Reisverslag uit Spanish Town, Britse maagdeneilanden van Frits & Marian Draijer - WaarBenJij.nu Januari 2012 - Reisverslag uit Spanish Town, Britse maagdeneilanden van Frits & Marian Draijer - WaarBenJij.nu

Januari 2012

Door: Frits en Marian

Blijf op de hoogte en volg Frits & Marian

04 Mei 2012 | Britse maagdeneilanden, Spanish Town

Zeevarenden zijn uiterst bijgelovig en dus stelden we ons vertrek naar het noorden een dagje uit tot Zaterdag de 14e .
Bijna alle eilanden in de Carieb liggen zo dicht bij elkaar dat je makkelijk van eiland naar eiland kunt hoppen in dagtochten, mede dankzij de oostelijke passaatwind van 15 tot 25 knopen.Eerst van Antigua naar St Barths,een peperduur Frans eilandje.Je waant je aan de riviera.Chique restaurants en terrassen,mooie winkels etc.Alle grote merken hebben er hun modewinkels en de rijke dames van de grote motorjachten langs de kade kunnen er naar hartelust shoppen.Gezien het prijsniveau houden wij het vooral bij kijken en ons verbazen over alle strakgetrokken middelbare amerikaanse vrouwen die er na te veel plastische ingrepen allemaal hetzelfde uitzien.Massa tourisme is er niet want grote cruiseschepen kunnen er niet komen en het landingsstripje dat pal achter een heuvel ligt kan alleen aangevlogen worden door kleine (prive)vliegtuigen die in een griezelig steile dalingshoek over het heuveltje naar beneden duiken.(zie diverse you-tube filmpjes over landen op St Barth)
We blijven nog een dagje in een mooie baai liggen die deel uitmaakt van een natuur reservaat .Er zijn veel zeeschildpadden rond de boot te zien.
We gaan door naar St Maarten.Eerst voor anker in Simpson bay,dan inklaren en vervolgens met de laatste opening van de dag om 17.30 door de brug waar enkele dagen tevoren een stuk beton is uitgevaren door een te groot megajacht.We gaan voor anker nog net aan de Nederlandse kant in de lagoon .Je ligt er prima beschut.Het is een kleine binnenzee met een toegang aan de Franse kant en een aan de Nederlandse .Het water blijft daardoor toch wat in beweging en daardoor ook redelijk schoon .Er zijn een aantal jachthavens zowel voor megajachten als ook voor de meer normale afmetingen .Een flink aantal boten ligt echter vrijwel permanent voor anker,sommige omdat de bewoners aan land een baan hebben gevonden ,andere omdat het geld op is om verder te varen gezien alle roest,aangroei en verval .Deze permanente ankeraars worden Lagoonie,s genoemd ;een bonte mix van jong en oud maar allemaal met een kop geteisterd door zon en zout en kleding waarvan de oorspronkelijke kleur nauwelijks te herkennen is.Wij passen daar toch niet echt tussen en houden voorlopig maar vast aan ons imago van vacantievierende touristen.
Rond de lagoon zijn er tal van chandlers(bootspullen),zeilmakers ,electrotechnische bedrijven,riggers etc Het is de beste plaats in de Carieb om onderdelen te kopen of reparaties te laten doen en dat ook nog eens taxfree.Een quote voor een set nieuwe zeilen komt dan ook zeker 30% lager uit dan in NL maar op dit moment toch nog te veel geld voor ons "arme"pensionados Dus toch nog maar een jaartje volhouden met wat herstelwerk door de zeilmaker.
We bestellen wel een zonnetent voor over de kajuit en een z.g. riding sail dat past tussen de giek en de radarpaal om voor anker de neus beter in de wind te houden .Ook vriend Ray die telkens ge-reset moet worden wordt nagekeken.Het blijkt een software probleem vermoedelijk veroorzaakt door de Spaanse stroomstoringen op de Canaries.Voor 75 dollar wordt de software opnieuw geinstalleerd en ge-update.Ook kopen we RVS buis om tralies te maken voor de luiken die we s,nachts open laten staan om te ventileren .Lijkt wat overdreven maar het geeft een veiliger gevoel.
Op Zaterdag 21-01 komt rond 15.00 uur Laura Dekker aan na 47 dagen op zee te zijn geweest .Rechtstreeks van Kaapstad naar St Maarten ! Chapeau!.Met vele andere dinghy,s varen we haar tegemoet en begeleiden haar door de brug die speciaal voor haar geopend wordt .Veel grote motorjachten zetten de scheepshoorn aan .Een heel spektakel als ze afmeert bij de St Maarten Jachtclub en direct door reporters belaagd wordt .Ze ziet er opmerkelijk fris en fruitig uit na zo,n lange tocht .Erg knap.Haar rondje zit er op .
Na uitklaren aan de NL kant en weer inklaren aan de Franse kant -kost je een hele dag die ambtenarij-gaan we naar Grand Case waar dinsdag avond een straatfeest wordt gehouden met live bandjes ,stalletjes met souvenirs en local food etc .Heel gezellig .Minder gezellig is dat als we s,avonds laat weer terug willen naar de boot een leukerd het kabelslot van zijn dinghy heeft vastgemaakt aan onze ketting .Een Canadees stel dat net een rondje wereld achter de rug heeft brengt me even naar de boot en zet me gewapend met een ijzerzaag weer af op de steiger.Even zagen en dat probleem is ook weer opgelost.Via Oyster pond voltooien we ons rondje St Maarten in Philipsburg dat enorm is opgeknapt door aan de zeezijde van Frontstreet een mooie boulevard aan te leggen met veel restaurantjes en bars die dagelijks bevolkt worden door de passagiers van soms wel drie grote cruiseschepen tegelijk ; s,avonds vertrekken ze dan weer naar de volgende bestemming.
Omdat de zonnetent nog niet klaar is besluiten we eerst naar de British Virgin Islands te gaan .Anguila laten we even rechts liggen omdat er 200 euro gevraagd wordt voor een ankervergunning met dank aan de VIP,s zoals Madonna die het eiland stil en exclusief willen houden .Aanvankelijk schieten we door de windschaduw van St Maarten niet erg op maar na een paar uur begint het lekker te lopen en om 21.00 uur laten we het anker vallen bij Spanish Town op Virgin Gorda.Onderweg hebben we nog een kleine (1m60 en +/- 12 kg) blue marlin gevangen.Hij is wat gehavend en verdwijnt daarom in de vorm van prachtige zalmroze biefstukken in de freezer.
De BVI,s liggen rond een centraal stuk water,niet groter dan het IJsselmeer,Drake,s channel.Alle eilanden liggen op slechts enkele uren varen van elkaar ,ze zijn mooi groen en heuvelachtig ,met prachtige baaien en stranden .Het gebied is de inspiratie geweest voor de film Pirates of the Caribbean.In de 16e en 17e eeuw was er hier nl veel onrust .Er waren niet alleen officieele Spaanse en Engelse nederzettingen maar er waren ook prive personen die een settlement begonnen en van daar uit op rooftocht gingen al of niet voorzien van kaperbrieven .Kaperbrieven werden uitgegeven door de overheid waarbij de betreffende kapitein toestemming kreeg om schepen van andere nationaliteiten aan te vallen of te veroveren waarbij dan wel verwacht werd dat ongeveer de helft van de buit weer afgestaan werd aan het land dat de kaperbrieven had verstrekt.Piraten waren een soort gelegaliseerde krijgsheren in die tijd.In de naamgeving zie je nog veel van dit verleden terug zoals Norman Island ,Jost van Dyke Island ,Hans Lollik island etc.De piraat/admiraal Francis Drake ( 1540-1596)opereerde ook een tijd in deze regio .De Spanjaarden wilden hem ophangen na de zoveelste beroving van hun met goud en zilver beladen schepen ,overigens ook meestal door roof verkregen .Elisabeth 1 echter, verhief hem in de adelstand omdat hij na plundering van de Pacifische kant van Zuid en Midden America met zoveel buit terugkeerde dat Elisabeth de complete staatsschuld van Engeland kon aflossen .Drake keerde in 1578 overigens terug via de Pacific , de Indische Oceaan en Kaap de Goede Hoop waarmee hij de derde was die een wereldomzeiling voltooide na Elcano 1522 en Urdaneta 1536.
Na inklaren in Spanish town maken we een mooie wandeling over het strand dat telkens onderbroken wordt door grote stapels van rozeachtig gekleurde ronde granietblokken .De volgende dag zeilen we langs de zuidelijke eilanden rij, Ginger,Cooper (het wrak van de Rhone ,film the Deep met Jaqueline Bisset),Naar een mooie baai bij Peter Island waar we ankeren en het eiland verkennen .Een eiland verder ligt Norman Island wat voor RL Stevenson in 1883 de inspiratie was voor het boek Treasure Island en vanuit de baai zien we het eilandje Dead Man Chest van het liedje "Fifteen men and a dead man,s chest jo-ho-ho and a bottle of rum".Schijnt ook door Stevenson verzonnen te zijn .Via Sopers Hole op Tortola gaan we naar het eilandje Jost van Dyke dat model staat voor het ideale Caraibische eiland met een mooi strand achter een koraal rif ,palmbomen ,groene heuvels,vrolijke mensen en een soggy dollar bar op het strand met voortdurend happy hour.Dat alles echter tegen exorbitante prijzen omdat de amerikanen in dit gebied heel veel charteren en probleemloos 40 dollar neertellen voor een matige steak.Het eilandje is genoemd naar de Nederlandse piraat Joost van Dijk die zich aanvankelijk ophield als settler op Tortola waar hij katoen en tabak verbouwde en daarbij voor de extra inkomsten zo nu en dan een Spaans schip plunderde .In 1625 werd hij erkend als de "Patron" van Tortola .Toen admiraal Hendricx Puerto Rico plunderde met steun van Joost en even later Piet Hein de zilvervloot veroverde was voor de Spanjaarden de maat vol en werden alle nederzettingen op Tortola met de grond gelijk gemaakt.Joost vluchtte naar het eerder beschreven eilandje ten noorden van Tortola dat nu nog zijn naam draagt .Hij hield zich schuil tot de Spanjaarden zich terugtrokken naar Puerto Rico.De directeur van de West Indische Compagnie,Peter Stuyvesant ,gaf Joost opdracht Tortola weer te betrekken en versterkingen aan te leggen om herhaling te voorkomen .Deze versterkingen groeiden later uit tot Fort George, Fort Charlotte en Road Town.Met de neergang van de WIC tgv onvoldoende economische resultaten richtte Joost zich steeds meer op de slavenhandel en zeeroverij en zijn einde is dan ook niet duidelijk maar vermoedelijk gewelddadig.
Na met een groep Amerikanen de finale van de SuperBowl met veel bier te hebben overgoten varen we de volgende dagen verder naar Cane Garden Bay ( suikerriet)waar nog een oude rum stokerij actief is .De wind draait wat en er komt een vervelende swell opzetten dus we verhuizen de volgende dag weer naar de meer beschutte zuid zijde van Tortola.Een paar dagen later gaan we snorkelen op een mooi rif bij Trellis bay ,Beef Island oost van Tortola.Ik wijs Marian op een drietal koraalduivels (Lionfish) .Op de boot snuffel ik in mijn boekje over koraal vissen en dan kom ik er achter dat ze in de Carieb niet horen voor te komen .Aan een paar snorkelaars die voorbij komen vraag ik of ze wel eens lionfish hebben gezien .Het blijkt dat ze er naar op zoek zijn om ze af te maken want ze vreten alle jonge vissen op die ze nog niet herkennen als gevaarlijke rover en daarnaast ontbreken de grote natuurlijke vijanden zoals haaien en grote rifbaarzen want die zijn er haast niet meer .Een verloren strijd lijkt me .De lionfish zijn vermoedelijk eind jaren 90 uit een aquarium in Florida ontsnapt en zitten nu overal door de Carieb tot Bonaire aan toe!
Na een paar dagen Marina cay,een mini eilandje met een mini resortje en ankeren bij Mosquito island achter een lang rif,Drake,s anchorage,zit het rondje BVI,s erop en na uitklaren in Spanish town varen we in ruim 12 uur terug naar Simpson bay op St Maarten .Hopelijk is de zonnetent klaar en kunnen we beginnen naar het zuiden af te zakken maar daarover de volgende keer

• 04 Mei 2012 - 17:00

Angelien:

vers van de pers! bedankt voor weer een mooi verslag!
    Ik kan niet wachten om mee te varen...
    dikke kus

• 21 Mei 2012 - 09:59

Ed Gondrie:

Als de foto's maar half zo mooi waren en de helft van het verslag was gelogen, dan was het nog steeds een paradijselijke tocht. Geweldig. Blijf vooral veel genieten. Gr Ed

• 26 Juni 2013 - 14:22

SHISHCO Koopmans SY:

Beste (Ex) Vertrekker,

We zijn/komen dit jaar weer terug in Nederland. Thuis zijn is heel tweeslachtig. We zijn blij onze dierbaren weer om ons heen te hebben maar wat missen we de warmte, de vrijheid, de zee en nog zo ontelbaar veel mooie dingen van onze reis.

Om zo’n reis wat prettiger af te ronden leek het ons leuk om de Ex Vertrekkers nog eens bij elkaar te krijgen. Een soort reunie in oktober, ergens in het midden van het land. Dan kunnen we onze reis nog eens herbeleven en oude contacten weer opfrissen.

Als programma idee( naar keuze bij te wonen );
    ’s Morgens - Bijpraten bij de koffie
    ’s Middag - Lezing van een inspirerende zeiler o.i.d.
    ’s Avonds – Napraten bij diner en/of borrel

Als dit je wat lijkt stuur dan z.s.m., onverplicht, je e-mail-adres naar shishco@live.nl
    omdat de weblogs e.d. in de komende tijd van internet zullen verdwijnen en we jullie dan niet meer terug zullen kunnen vinden.

We houden je op de hoogte van de vorderingen en hopen op een grote opkomst.

S T U U R J E M A I L A D R E S naar shishco@live.nl

Zeilgroet