augustus 2011
Door: Frits en Marian
Blijf op de hoogte en volg Frits & Marian
09 September 2011 | Frankrijk, Cherbourg-Octeville
Dat vertrekken het een en ander teweeg brengt wisten we,maar dat er zoveel tijd en moeite in ging zitten hadden we niet verwacht.Alle energie ging zitten in beeindigen van het werk,het opknappen en opruimen van het huis, verhuizen van alle spullen etc.etc.
Aan het op orde brengen van de boot waren we totaal niet toegekomen.
Nadat we onze kleding en 200 flessen wijn een goede plaats hadden gegeven hebben we de hele voorraad reserve onderdelen en nog te installeren spullen in de gastenhut gestopt.
Omdat we heel moe waren hebben we het in het begin heel rustig aan gedaan.Ook dat was de reden om via Ymuiden te vertrekken.
De marina daar is ronduit slecht en duur;het is onmogelijk om af te meren aan de onhandige palen met zijwind. Dat kostte ons dus een pikhaak die naar de bodem verdween. Dat de routine er nog niet helemaal inzat bleek uit het feit dat vervolgens het trapje over boord donderde.Weer het duikpak aan maar tevergeefs,de bodem was net vla waar alles in verdween.
Inmiddels waren we toch redelijk uitgerust en omdat de wind eindelijk naar het NoordWesten was gegaan besloten we een flink stuk te varen.
Woensdag 17 augustus om 10 uur buiten de pieren en op naar het Zuiden. In de loop van de dag geleidelijk steeds meer wind v
Voor Rotterdam was het doodstil,geen schip te zien! Mooi meegenomen in het drukste vaargebied ter wereld.
Toch maar het eerste rif in het grootzeil voor de nacht,het woei inmiddels dik 20 knopen,en vervolgens het donker in en mijlen maken.In de loop van de nacht kwam er voor de Belgische kust toch nog een waterig maantje. Ook het schuim achter de boot fluoriseerde in het donker,mooi om te zien.Overdag het rif er weer uit en om kwart voor 4 s'middags waren we al in Dieppe.
Nu waren we toch echt vertrokken!
232 mijl op de klok in ruim 29 uur.
Niet gek gezien het rustige begin met maar 9 knopen wind Toch nog 8 mijl gemiddeld.
Vervolgens via Fecamp naar Cherbourg waar we eindelijk een zonnige dag hadden.Daarna naar Guernsey door de Alderney race waar we gelukkig heel vroeg in de ebstroom zaten zodat we nauwelijks iets van de sterke stroming gemerkt hebben i.t.t. de wasmachine waar we het jaar ervoor in terecht kwamen. Aldoende leert men.
Op 22-8 vertrek uit Guernsey. We wilden weer flink doorhalen naar Brest maar we waren nauwelijks vertrokken of de Franse meteo waarschuwde via de Navtex voor onweersbuien en rukwinden(dezelfde die in Limburg een halve dag later veel overlast veroorzaakten}dus we besloten de tocht in te korten en Treguier binnen te lopen.
De aanloop is wat verwarrend bebakend maar wat een prachtige rivier is dit toch met z,n hoge bebostte oevers.Na 5 mijl het leuke oude plaatsje met sterk klimmende kasseien straatjes en oude vakwerkhuisjes.
Vanwege het wat wisselende weer in dagetappes via L'Aber Wrac'h{hoe verzin je het,Keltisch?]naar Camaret bij Brest.We hebben ons getrakteerd op deze goede jachthaven,visjes en garnalen gekocht etc.
Daar ontmoetten we Theo en Mieke met hun Contest.Ze waren een half jaar in de Spaanse Rias geweest. Dus even op de borrel en informatie vragen. Veel tips gekregen. Ze waren echter wat somber over de Franse kust onder La Rochelle,veel deining, daardoor moeilijke aanlopen,weinig te beleven etc.
Toevallig deed zich een ideaal weather window voor met Noordelijke wind,ideaal om Biscaye over te steken.We hadden nog steeds het gevoel dat we achter de feiten aanliepen. Eigenlijk 3 weken te laat vertrokken,telkens op de grens van het betere weer,eigenlijk te weinig tijd om meer van Frankrijk te zien. Dus de volgende dag vroeg vanuit Camaret vertrokken met de stroom mee door Raz du Sein en vervolgens met toch een lichte onrust in de buikstreek recht naar het Zuiden Biscaye in. Direct vrij onverwacht 2 dikke buien op onze kop,te laat om nog te reven,25 knopen wind en 11 mijl op de klok. Dat schiet wel op met Argonaut.
Nadat het opklaarde werden we urenlang vergezeld door telkens nieuwe groepen dolfijnen.Om ons heen ook heel veel Jan van Genten en stormvogels. Met het boekje erbij proberen te identificeren maar dat valt niet mee.Later op de dag aan stuurboord op zo'n 400 meter grote fontijnen! Een groep van 6 tot 8 vinvissen!Ongelooflijk hier al walvisen te zien. Heel indrukwekkend.
Verder was de tocht als verwacht,s'nachts nauwelijks wind,motor aan en s'ochtends een naar Noord Oost draaiende geleidelijk toenemende wind.Op 30-8 om 01.00 uur s'nachts aankomst in Gijon.In 42 uur Biscaye overgestoken met 320 mijl op de log,bijna 8 knopen gemiddeld,niet slecht.
Volgende dag Gijon in, een levendige leuke stad met een oud centrum. S'Middags in een restaurant met alleen maar Spanjaarden het "menu del dia" gegeten. 3 gangen en een toetje inclusief een fles wijn a 12 euro per persoon. Zo houden we het als vertrekkers wel uit!
Inmiddels liggen we in Camarino voorbij La Coruna maar daarover meer in het verslag van September
09 September 2011 - 22:16
Wiebe:
Wow!
Wat een mooi verslag. Echt al avontuur. Ik hoop dat jullie nu niet meer het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen nu jullie een flinke sprong hebben gemaakt naar Noord Spanje.
Dat gevoel moet je eigenlijk helemaal niet meer hebben omdat jullie met pensioen zijn!
Ik ben wel benieuwd wat jullie met Portugal gaan doen en of het daar ook mooi is. De mensen zijn daar geloof ik wat minder leuk. Maar jullie zitten toch op jullie portable eiland dus daar zullen jullie wel weinig last van hebben.
Hier in Ghana gaat het goed. Vanmiddag heb ik met de schilder een rondje gelopen door mijn huis. Hij gaat morgen beginnen. Dan kan ik vanaf maandag beginnen met verhuizen. Dan donderdag de Annual General Meeting. Dat is de jaarlijkse bijeenkomst van al onze leden/boeren. Daar komen ruim 10000 boeren op af. Wordt erg mooi. De dag erna een grote vergadering met de hele staff en daarna op vakantie.
Veel plezier met het Iberisch schiereiland, en tot gauw.
Wiebe -
09 September 2011 - 23:31
Teun:
hallo, eindelijk het eerste echte verslag van jullie wereldreis, nou jullie zijn nu echt vertrokken, en varen met dolfijnen langzij, moet toch wel echt dit gevoel versterken. mooi reisverslag ben al benieuwd naar het volgende
goede vaart verder tot jullie eerste doel, lanzerote.
groetjes teun -
10 September 2011 - 07:54
Jelle:
Als een pikhaak en een trapje de enige dingen zijn die jullie op reis kwijtraken dan valt het nog wel mee lijkt me! Leuk verslag. Ik zag op windfinder dat de noorden wind toch nog wat op zich laat wachten, niet vanaf zondag, maar dinsdag, maar dan ook verder de hele week, dus dat lijkt me ideaal om langs Portugal af te zakken. Jammer dat ik niet nog een paar weken vrij ben, dat stuk langs de Portugese kust had ik best mee willen varen. Even langs Lissabon en dan vanaf de Algarve weer terug, prachtig! Helaas, zit er niet in dit najaar. Realiseren jullie je wel dat je het vanaf nu waarschijnlijk niet meer koud zult hebben? Je bent het Europese najaar nu ontsnapt. Ik laat jullie wel weten als de Elfstedentocht hier langs komt! Veel plezier! J -
10 September 2011 - 09:56
Chris Hageman:
Super verslag, ik denk dat iedereen nu gerustgesteld is nu ze eindelijk kunnen lezen wat jullie zoal doormaken. Zoveel mensen die me aanspraken over wanneer dan eindelijk iets op de site te lezen viel.Maar met dit reisverslag maken jullie dit zeker goed. leuk geschreven ! we kijken uit naar nieuwe verhalen en foto's.. nietwaar allen ? kus haag -
10 September 2011 - 11:50
John Awater:
Heel mooi! Ik las duikpak? Met luchtflessen?
Ik zal Gerard van de TT deze info geven...
LEUK!
11 September 2011 - 14:34
Wil En Joke:
Hier is alles bijna goed, want Wil heeft nieuwe tanden. Hij ziet er goed uit en kan alleen pap eten.
Het gaat jullie goed.
Groetjes van Wil en Joke en de rest in Weert -
11 September 2011 - 18:17
Monique H:
Prachtig verslag van jullie avontuur! Super ook die foto's! Heerlijk zo varen tussen de dolfijnen. Ik hoop dat jullie nu ook de rust aan den lijve ondervinden.
Geniet van jullie reis ! Ik kijk al uit naar het volgende reisverslag.
Heel veel liefs, Monique -
11 September 2011 - 20:22
Monique:
Hee luitjes wat een mooi verslag een beetje pech maar zoals je broer al zegt als dat alles is!!! Beginnerspech over een tijdje draai je daar je hand niet meer voor om!! Mooie foto van de dolfijn die het leuk vond om jullie bij te staan in de eerste dagen. Lieve schatten ik verheug me op jullie volgend verslag en tot die tijd melden we ons weer op een andere manier. wij gaan de herfts in jullie een prachtige nazomer voor onze begrippen, sjmeere nan mit 50 plus veur de rimpele!!!!! Xxxxxxxxx van ons viertjes, Mo -
12 September 2011 - 11:32
Els:
Heel leuk om jullie verslag te lezen! En super dat jullie al die indrukwekkende dieren tegenkomen. Kian was vooral onder de indruk van de vinvis. Ik kijk al uit naar het volgend verslag!
Groetjes Michel Els Senne en Kian -
16 September 2011 - 17:13
Loud En Marlene:
Hallo, We hebben met plezier jullie verslag van augustus gelezen en ons ook aangemeld voor nieuwe berichten. Wij behoren ook tot de late Limburgse vertrekkers. Wij zijn 21 augustus in Nederland vertrokken. We hebben hetzelfde gevoel, we reizen achter het goede weer aan. we zijn nu in Camarinas, maar het is niet warm. Waar zitten jullie op dit moment? Misschien treffen we ons ergens. Loud van Kessel en Marlene Jacobs.
Loud van Kessel en Marlene Jacobs -
17 September 2011 - 19:41
Bert/s'koog:
Late reatie: met kloppend hart jullie
verslag gelezen; prachtig.
Maaike en Reinier (Emmen) waren hier
met boot. Reactie Maaike O,ik hoor er weer niet bij.
Ik zal jullie verslagen doorsturen.
Het was mijn vriend Theo Kampa(sp. der zeilv.) die mij attent maakte op jullie reis. Mag hij ook meelezen?
Dank en behouden vaart.
Bert