De voorbereiding op de ARC
Door: Frits en Marian
Blijf op de hoogte en volg Frits & Marian
05 November 2011 | Spanje, Isla de Gran Canaria
In Nederland wordt vaak wat geschamperd over de ARC . Het zou niet "echt" genoeg zijn als je de oversteek doet met een organisatie .Nou de oversteek is echt genoeg .Na drie dagen zie je nog een of twee witte stipjes op de horizon en moet je het toch echt zelf doen ook al is er een zogenaamd radio-netje waarin een aantal deelnemers elkaar op vaste tijden van de dag even spreken via de SSB en zo elkaar eventueel wat kunnen bijstaan .
Het zou te duur zijn ? De gekste geruchten doen de ronde over de kosten .Wat is duur ? Voor ruim 1200 E voor onze boot en bemanning 2 wkn lang borrels ,party,s en seminars, veiligheids inspectie en aan de overkant tal van feestjes is toch echt waar voor je geld .Door allerlei kortingen verdien je ook nog eens een deel terug .Dat de ARC succesvol is blijkt uit de vele boten die vaak jaren achtereen terugkomen om mee te doen .Sommigen hebben wel 10 vlaggen van de vorige jaargangen in het want hangen.In totaal werden in 25 jaar 12 miljoen zeemijlen afgelegd door ruim 5000 boten met in totaal bijna 20 000 bemanningsleden .
In Las Palmas worden de boten een beetje naar afmeting gerangschikt aan de steigers .We liggen tussen een Nieuw-Zeelandse Bavaria 52 en een Engelse Discovery 55.Op de NZ een Poolse schipper van een jaar of 30,2 Argentijnen waarvan 1 half nederlands en Kenny de zoon van de eigenaar allemaal begin 20 .Tot diep in de nacht zijn ze op stap,vaak met goed gevolg begrijp ik, en de volgende dag om een uur of 12 steken ze hun kop met de sporen van de vorige avond duidelijk zichtbaar weer uit het luik .Daarna wordt er hard gewerkt en ook zij komen door de zeer uitgebreide veiligheidsinspectie die na ongeveer een week plaatsvindt.
We hebben het echt druk met inkopen doen,maaltijdlijsten maken ,lieren smeren ,poetsen , alles controleren op zeevastheid,toch nog stormschotjes maken voor de kajuitingang etc etc .
We vinden zowaar een "mini"wasmachine bij el Corte Ingles ,de locale Bijenkorf maar dan groter.Marian in de wolken ,ik minder; weer 40 kg erbij terwijl we toch al zo,n zware tijdscorrectiefactor hebben gekregen .We moeten bv sneller zijn dan een X 55 die toch echt zo,n 30 vierkante meter meer zeil heeft.We hebben van de hele cruising divisie van ruim 150 boten de drie na zwaarste handicap.Op een avond kom ik wat later terug van een borrel.De boot ligt wat ver van de steiger en door de regen is het zwemplatvorm nat en kennelijk glad want ik verdwijn achterover kopje onder tussen de wal en het schip.Gelukkig kom ik daar ook weer boven en niet ergens onder.Marian hoorde de plons en staat ongerust in de kuip te kijken hoe ik weer aan boord klauter.Het blijkt dat haar een uur eerder hetzelfde is overkomen.Zij kon zich echter nog net vastgrijpen maar daardoor kwam ze met haar dij hard op de rand van het plateau terecht.De dagen erna wordt haar been blauw vanaf haar lies tot de enkel .Achteraf blijkt ze een forse spierscheur te hebben opgelopen want er zit nog steeds een flinke deuk in haar bovenbeen .Marian was dus de komende weken grotendeels uitgeschakeld en werd door mij op de vouwfiets door Las Palmas geduwd op jacht naar vlees groenten fruit blikjes ,bier melk etc .Op de vrijdag voor het vertrek werd alles bezorgd en zowaar ,het lukt ons om alles op te bergen in de voorraad ruimten onder de banken en de kajuitvloer .De grote Spaanse ham wordt aan zijn hoef aan de handrail opgehangen en vult met een steeds indringender "geur" de kajuit.We hebben er meer dan twee maanden van gegeten.
Op de vrijdag komen ook Aart en Marcel ,de bemanning ,aan.Aart jarenlange vriend en collega al vanaf de assistententijd en Marcel onze mastemaker uit Sneek die een jaar tevoren tussen neus en lippen vroeg of hij mee kon want ondanks de jarenlange carriere in het wedstrijd zeilen oa ook met de Heineken Regatta op St Maarten was hij nooit overgestoken.Graag dus! Een Pro aan boord !
De zeilen zijn voor een check naar de locale zeilmaker en het sombere bericht is dat de genua zijn beste tijd wel heeft gehad maar dat we de overkant wel zullen halen na wat reparaties aan het achterlijk.Het grootzeil en de kleinere fokken zijn gelukkig goed .
Nu de bemanning compleet is komt er voor ons ook weer wat lucht in de voorbereiding Marcel gaat de mast in om beschermingsmateriaal om de bovenste 4 zalingen aan te brengen om chafe(doorschuren van het grootzeil) te voorkomen .Helaas voor Marcel krijgt hij een vette plensbui op zijn kop maar hij gaat maar door rolletjes spinnaker repair tape om het foam te draaien en Aart gaat op de vouwfiets telkens nieuwe halen bij de locale handelaar in scheepsbenodigdheden die gouden dagen meemaakt want zijn winkel staat van s,morgens tot s,avonds afgeladen vol klanten .Het schijnt dat door de ARC deelnemers ieder jaar zo,n 2 miljoen dollar wordt besteed in Las Palmas Signor Rodrigues van de scheepsspullen is dan ook hoofdsponsor.
Net als we alles in orde lijken te hebben op de laatste dag ,komt de rook uit de walstroom kabel en tot onze verbazing klapt de zekering op de wal er niet uit .Bijna in de fik .Als we hem eruit trekken blijkt de accuspanning 0 !!??De generator is een halve dag bezig om alles weer op spanning te krijgen maar het meetsysteem van de accuspanning blijkt volledig ontregelt en daar zouden we nog flinke problemen mee krijgen tijdens de overtocht maar daarover zeer spoedig meer .
27 Januari 2012 - 05:31
Wiebe:
Heel leuk om weer wat te lezen. Ik vertrek vandaag weer uit de bush terug naar Dunkwa. Fairtrade auditor komt verslag doen op kantoor. Dan zondag naar Axim om maandag en dinsdag in Elubo te werken op de Ivoriaanse grens. Ik probeer binnenkort te bellen op jullie St. Maarten nummer. Doei! -
27 Januari 2012 - 05:56
Hans Van Den Berg:
Ik ben rond de 11e februari op Aruba waar zitten jullie dan?
Groet
Hans -
28 Januari 2012 - 22:09
Jelle:
Weer entertaining verslag! Gauw door naar de volgende... -
02 Mei 2019 - 19:03
Anouk:
Via Facebook wordt contact gezocht met de eigenaren van een gelijknamig schip omdat het bij Porto Rico van het anker is geslagen dus als iemand gegevens heeft om deze mensen te bereiken....